Ha fal, akkor falpanel! Ha falpanel, akkor KERMA!

kermadesign

kermadesign

"Sokféle stílusban megtalálom a szépet..." Riport Vermes Dóra lakberendezővel

2023. május 02. - Kerma

"A munkámból adódó változatosság mindig új kihívások elé állít, amiket folyamatos kreatív és rugalmas gondolkodással lehet megoldani. A tervezési és termék, - illetve anyagismeret mellett rendkívül jó emberismeret is szükséges ehhez a szakmához. "

Hogyan lettél lakberendező? Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ez a Te pályád, illetve milyen utat kellett hozzá végig járnod?

 Már amikor iskolás voltam, mint minden gyerek én is sokat rajzoltam házakat, de nem a szokványos módon, hanem alaprajzi elrendezésben. Persze ekkor még fogalmam sem volt róla, hogy ez tervezés iránti vágy lenne, vagy szakmai érdeklődés, ez inkább a gimnáziumi évek alatt kezdett el egyre tudatosabb lenni. Maga az út kisebb kitérővel indult: a lakberendezést és látványtervezést párhuzamosan tanultam a hotel menedzsment képzéssel együtt Budapesten. Négy évig különböző luxushotelekben dolgoztam Budapesten, Londonban, Spanyolországban és Amerikában is. Alapvetően a szállodák világa készített fel a rugalmas és ügyfélközpontú vállalkozói életmódra.

Szállodai koncepciótervek

Miért szereted ezt a szakmát? Meg tudnád fogalmazni, hogy mit szeretsz a munkádban leginkább?

A munkámból adódó változatosság mindig új kihívások elé állít, amiket folyamatos kreatív és rugalmas gondolkodással lehet megoldani. A tervezési és termék, - illetve anyagismeret mellett rendkívül jó emberismeret is szükséges ehhez a szakmához. Mindezen tudás egy élethosszig tartó tanulást igényel, hiszen napi szinten jönnek ki új és új megoldások, technológiák a piacra. Szerintem egy nagyon sokrétű és érdekes ágat sikerült választanom, nagyon élvezem minden pillanatát, mintha csak a hobbim lenne.

Gyerekszoba tervek

 

Mit tartasz a legfontosabb dolognak, amikor találkozol a megbízóddal? 

A legfontosabb szerintem az, hogy megismerjem a megbízó igényeit. Ez sokszor nehéz feladat, hiszen ha valaki először dolgozik tervezővel, talán még nem fogalmazta meg magában sem, hogy mik a preferenciái egy tér kialakításánál. Ez egy rendkívül érdekes önismereti feladat, néha látom a megrendelőkön, hogy maguk is meglepődnek 1-1 irányított kérdést hallva. Pedig ahhoz, hogy egy igazán kényelmes otthont tudjunk létrehozni, akár az is fontos kérdés lehet, hogy ki milyen kezes vagy hogy mi a napi rutinja. Természetesen a kiadásra készülő vagy kereskedelmi célú ingatlanok esetében más a séma, de ott is rengeteg tényezőt vizsgálni kell a tervezés előtt.

Rövidtávú kiadásra készült lakás

Jellemzően kinek/kiknek dolgozol leggyakrabban?

 A megrendelőim köre nincs leszűkítve egy konkrét típusra, dolgozom magánembereknek és kooperációban tervezői irodákkal is. Magyar megrendelők mellett volt szerencsém külföldi megrendelőknek, többek között Új-Delhiben egy nemzetközi tervezői irodával több megbízáson is együtt dolgozni indiai projekteken.

Home Staging – a meglévő lakás frissítése néhány új bútor és dekoráció segítségével

 Bizonyára minden munkád valahol a Te "gyermeked", de van olyan, amelyre, vagy amelyekre mégis büszkébb vagy? 

Egyik eddigi kedvenc tervem, amely alapján szeptemberben kezdenek építkezni, egy Budapest vonzáskörzetében található családi ház felújítása. Itt a megrendelő elég nagy teret hagyott a tervezői fantáziának, csak az alapvető szín és formavilágot határozta meg. Egy eklektikus sváb falusi házból kellett letisztult modern otthont teremteni, kisebb szerkezeti átalakításokkal. Ez egy komplex feladat, amelyet a velem kooperáló látványtervező által megalkotott 3D-s renderképek is jól tükröznek. Izgatottan várjuk a végeredmény elkészülését.

Letisztult modern design egyedi megoldásokkal és anyagvilággal

 

Hogyan lehetséges lépést tartani a folyamatosan megújuló divatirányzatokkal?

Szerencsére az internet megkönnyíti a különböző trendek és innovációk követését. Ismerve a megfelelő felületeket, nap mint nap rengeteg hasznos információhoz lehet jutni, továbbá inspiráció gyűjtéshez is nagyon jó eszköz. Szerintem fontos továbbá itthoni és nemzetközi kiállításokon is részt venni, hiszen ez az a hely, ahol a szakma különböző tagjai találkoznak és segítik egymás munkáját. A bemutató szalonok hírlevelei és szakmai napjai is nagy segítséget nyújtanak az új trendek és termékek megismerésében.

Modern fürdőszoba tervek, mai divatirányzatok megjenésével

 Lehet tudni, mely, vagy melyek a kedvenc stílusod/aid a lakberendezésben?

 Sokféle stílusban megtalálom a szépet és a nekem tetsző irányt, de a letisztult modern terek azok, amik a legjobban jellemeznek, ha szabad kezet kapok a tervezésnél. Az élhető minimál design mellett a skandináv, az industrial és az Art Deco stílusokat is nagyon kedvelem.

Letisztult modern hálószoba gardróbbal, általam tervezett bútorokkal és számomra kedves színvilágban

 

Egy lakberendezési munka közben mennyire köszönnek vissza a számodra aktuálisan kedvelt stílusjegyek?

 Szerintem minden tervező kicsit másképp interpretálja az adott stílusjegyet, ez az, amitől nem egy másolat lesz a létrehozott tér, hanem egy egyedi, személyre szabott megoldás. Az általam kedvelt stílusjegyek megjelenésének mértékét azonban a megrendelő ízlésvilága és igényei szabják meg, hiszen ő fog az adott térben élni vagy dolgozni.

Fagyizó és kávézó látványtervei – Csikós Mihály építésszel (Csikós Terv) készült kooperációs munka

 

Lehet-e tudni, milyen meg nem valósított terveid vannak még a lakberendezés terén?

 Jelenleg a Brightoni Egyetem londoni kihelyezett képzésén másodéves hallgatójaként szélesítem tervezői látásköröm. A Londonban és nemzetközi szinten is előkelő helyen álló iskola a gyakorlatias, projekt alapú oktatásra helyezi a hangsúlyt. Terveim között áll a nemzetközi kapcsolatépítés és a kinti tervező irodákkal való esetleges együttműködés is.

Diákoknak kiadásra készülő apartman lounge része

 

Kik keresnek meg leginkább a falpanel megoldásokkal, illetve Te kiknek ajánlod ezeket?

Külön falpanel megoldásokat a megrendelők nem szoktak maguktól kérni, de mikor megmutatok nekik 1-2 referencia képet vagy mintadarabot, mindig lelkesen csillan fel a szemük. Mivel rengeteg féle forma, anyag és szín létezik, bármilyen stílushoz meg lehet találni a megfelelő típust. Nem is beszélve a panelek praktikus tulajdonságairól, mint pédául a hangszigetelés.

 

Különböző falpanel megoldások – Csikós Mihály építésszel (Csikós Terv) készült kooperációs munka

 

Szerinted mitől egyediek a Kerma panelek?

 A Kerma folyamatosan bővíti választékát, így ha falpanelekről van szó, rengeteg trendi és elegáns megoldást kínál. Egyik kedvencem a Corkbee parafa paneltípus, amelynek színkészlete a jelenlegi trendeknek megfelelő, valamint természetbarát anyagokból készül, ami egyre fontosabb tényező napjainkban.

Rövidtávú lakáskiadásra készült hálószoba Kerma falpanellel

Minden bizonnyal örömmel mondható, hogy elfoglalt lakberendező vagy. De mégis kevés szabadidődben hogyan töltődsz fel, hogyan kapcsolódsz ki?

Magánvállakozóként vannak olyan hetek amik csak a munkáról szólnak, de mindenképp próbálok közben is időt szakítani a hozzám közel állókra. Emellett mindig próbálok inspirálódni, és több szemszögből nézni egy épületet. 1-1 utazás, kiállítás vagy jó film mind feltölt és inspirálhat is.

Eklektikus penthouse konyhája, nappalija és hálószobája

 Megjegyzés: A cikkben szereplő látványtervek Vermes Dóra enteriőr tervező rajzai alapján készültek (látványtervezők: Gódor Blint, Szakács Márk, Csikós Márk).

A bejegyzés trackback címe:

https://kermadesign.blog.hu/api/trackback/id/tr7415209418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kerma · www.kerma.hu 2023.06.13. 11:00:45

Nagyon szépen köszönjük a cikket! Látogasson el weboldalunkra ha esetleg felújítana, dekorálna, rengeteg szép , egyedi faldekorációink közül válogathat!

Üdvözlettel: Kerma Design
kerma.hu/
süti beállítások módosítása